23 Ekim 2016 Pazar

Kubilay Dökmetaş'ın Biyografisi



Zara`nın Sucak Köyü`nde, 3 Temmuz 1956`da doğdu. Öğreniminin son durağı Öğretmen Okulu olup, memleketimizin muhtelif yerlerinde köy okullarında 8 yıl görev yaptı..Ancak bu görevi devam ettirdiği süre içerisinde de tutkun olduğu, yüreğini verdiği Türk Halk Müziğinden vazgeçemedi..
Çok zor şartlar altında;.Sivas`ın Korudere Köyü`nden yaz kış yürüyerek gidip geldiği Sivas`ta Cumhuriyet Üniversitesinde Güzel Sanatlar Bölümü Halk Müziği Birim Başkanı sıfatı ile koro çalıştırıcılığı, derleme, araştırma faaliyetlerinde bulundu..
Bu arada C. Ü. Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şefik Dener Hocanın destek ve yardımlarını görmüştür.
TRT Erzurum radyosuna girebilmek için kendi imkanları ile hazırlanarak sınavı kazanmış, 22 Nisan 1985 tarihinde göreve başlamıştır.
1992 yılında Ankara Radyosuna geçmiştir. Müzik birikimini burada devam ettirmektedir.
Türküler kadar güzel yüreği ile, sanatından taviz vermemiş, sanat çizgisi her zaman popülizm merakı yerine, "Araştırmacı- Derlemeci- Yaratıcı" anlayışta olmuştur. Bir konuşmasında; "Türk Halk Müziği olmazsa yaşayamam, güvenmez güvenilmezsem dayanamam, Sivas olmazsa özlemi tanıyamam" diyerek, hayata bakışını özetlemiştir.
Öncelikle, küçük yaşlarından itibaren dizinin dibinde halk türkülerini dinlediği anasına şükran borçludur.
Yöresel Türk Halk Müziği araştırmacısı Rıfat Kaya, Sivas Belediyesi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Ahmet Dökmetaş, folklor eğitimcisi Necdet Yiğitler`in desteklerini görmüştür. Basta babası Cemalettin Dökmetaş olmak üzere tüm ailesine, eşine özverilerinden dolayı teşekkür ettiğini her fırsatta bildirmektedir.
Öğretmen kökenli olmanın verdiği ruhla sonsuz sabır sahibi, sanatçı olmanın verdiği gönülle fazla duygusal olan Kubilay Dökmetaş, TRT Ankara Radyosu THM ses sanatçısı olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda TRT Repertuar ve İcra Denetleme Kurulu üyesidir.
Kubilay Dökmetaş Zaralı Halil Söyler`e ve Zara yöresine ait birçok ezgi, türkü ve uzun havayı TRT repertuarına kazandırmıştır.
Cumhuriyet döneminde Zara yöresine ait, ses sanatçılarının çıkarmış oldukları tüm plak ve kasetler arşivinde mevcuttur.
Zara yöresinin folklorik özellikleri hakkında birçok derleme ve araştırmalarda bulunup, Zara Halk Oyunları, Halk Türküleri ve Zaralı Halil Söyler CDli kitabının çalışmasını yapmaktadır.
1990-1991 yılları arasında TRT Erzurum Radyosunda `Geçmişten Günümüze THM` adı altında bir yıl gibi süren bir belgesel hazırlayıp eski sanatçıların yasam hikayeleri, orijinal tas plaklardan eski sanatçıların sesleri, yapıtları, sanatçı kimliklerini içeren programın yapımcılığını üstlenmiştir.
Türkiye`nin en iyi taş plak, THM kütüphanesi ve arşivine sahip olan Kubilay Dökmetaş`ın "Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeleri", "Notalarıyla Uzun Havalarımız", "Diyarbakır Musiki Folkloru", "Şanlıurfa Halk Müziği" adli yayımlanmış dört kitabı bulunmaktadır.
Evli ve iki çocuk babasıdır.

Hiç yorum yok: