12 Kasım 2016 Cumartesi

Salatalığın Faydaları

Salatalık genelde çiğ olarak yenilir ve salatakıklarda bolca kullanılır. Salatlığı sağlık açısından önemli kılan şühpesiz içerdiği zengin vitamin ve minerallerdir.

Salatalık A, C,E ve K vitaminleri açısından zengindir, bunun yanında protein, diyetlifleri, folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum , potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, kinko gibi sağlık açısından çok önemli mineraller içermektedir.

Salatalığın Sağlığa Faydaları

Salatalığının özellikle cilt sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Bunun yanında içerdiği lifler sindirim sistemi organları olan bağırsak ve mide sağkığı için önemlidir. Böbrek sağlığı için de salataklık faydalıdır.
Bunun dışında sinir sistemi üzerinde de etkili bir besindir, beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azlatabilir. Genel anlamda sağlık açısından çok faydalı olan salatalık özellikle cilt sağlığına inanılmaz katkıda bulunur, çok yaygın olarak cilt için hazırlanan bakım maskelerinde kullanılır. Ayrıca kozmetik ürünlerinde salataklık kullanımı çok yaygındır.

Salatalığın Cilt ve Deri Sağlığına Faydaları: Özelikle cilt ve saç bakımı için üretilen ürünlerin çoğunda ana bileşen olarak salatalık kullanılmaktadır. Slatalığının cilt bakımı için inanılmaz faydaları vardır, çzellikle yaşlanmaya bağlı olarak göz altklarında şişme ve sarkmalara karşı yaygın olarak kullanılır. Bunun yanında yüz maskelerinde neredeyse salatalığın kullanılmadığı ürün yoktur. Salatalığın cilt sağlığına bulunduğu katkıları şu şekilde sırlayabiliriz;

Salatalık Cildi Canlandırır: Salatalık suyu içeren cilt maskeleri cildi canlandırı. Bu özelliği aynı zamanda yara ilzeri olan ciltlerin çabuk iyileşmesine katkıda bulunabilir.
Salatalık Göz Etrafındaki Şişkinlikleri Giderebilir: Eğer göz altları ve etrafını kaplayan cilt de şişkinlik sizi rahatsız ediyor ise salatalık yardımıyla bu sorundan kurtulabirsiniz. Salatalık askorbik asit ve kafeik asit içerir ve bu asitler sözkonusu şişikinliklerin giderilmesine vaya azaltılmasına yardımcı olabilir.
Cilt Üzerinde Meydana Gelen Güneş Yanıklarını Giderir: Salatalığın diğer bir özelliği de özellikle yaz aylarında dikkatsiz yanma sonucu güneş ışınlarının verdiği zararları giderebilir olmasıdır. Ciltlerin pürelenerek veya dilimlenerek güneş ışınlarından etkilenen, güneş yanığı olan kısımlara uygulanması hem acının azalmasını sağlar hem decildin kısa sürede canlanmasına yardımcı olabilir.
Salatalık Cildi Gençleştirir: Cildi gençlenştirmek için çok sık kullanılan bir hamur uygulamasıdır. Bunun için salatalığı püreleyin ve içine birkaç damal salatlık suyu, limon suyu ekleyin ve maske şeklinde cildinize uygulayın. Bu cildinizdeki parlaklığı arttıracak ve dokuyu sıklaştıracaktır.
Salatalık Cil Gözeneklerini Açar: Ciltdeki gözeneklerin açılması için de salatalık kullanılabilir, Salatalık suyunu direkt cildinize uygulayabilirsiniz daha etkili olması için elma sirkesi ve aloe vera jeli katarak kullanabilirsiniz.
Salatalık Selülit Sorunlarını Giderebilir: Salatalık selülit sorunlarının giderilmesine de yardımcı olabilir. Öğütülmüş kahve, bal ve salatalık suyunu karıştırın ve elde ettiğini karşımı 30 dakika boyunca masaj haparak hafifce cildin ektilenen kısmın uygulayın. Bunu işlemi 1-2 hafta devam ettirdiğinize selülik sorununu çözebilirsiniz.
Salatalık Cildi Nemlendirir: Salatalığın &95’ni su içermektedir, bu zelliğinden dolayı salatalık cilt için çok etkili bir nemlendiricidir. Aynı zamanda salatalık tohumları ciltde meydana gelen ince çizgiler , kırışık ve lekeleri giderebilir. E vitamini ve potasyum açısından zengin olan salatalık aynı zamanda cildin yaşlanmasını yavaşlatabilir.
Göz Etrafındaki Koyu Halkaları Giderir: Göz etrafında oluşan siyah halkalr için salatalık etkili bir çözüm olabilir. Koyu siyah halkaların giderilmesi için salatalığı dilimleyip göz etrafında 20 dakika boyunca uygulamanız yeterli olacaktır.
Salatalığın Saç Sağlığına Faydaları: Saç sağlığına salatalığın en büyük faydası, saçları güçlendirmesi ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlamasıdır. Salatalık saçın ihtiyaç duyduğu silikon, kükürt, sodyum ve fosfor gibi bir çok maddeyiiçermektedir. Bu maddelerin yardımıyla salatalık aynı zamanda saçalrın dökülmesini önler.
Salatalık ayrıca saçları yumuşatır ve ipeksi bir görünüm katar. Salatalığın içerdiği bileşenler aynı zamanda kuru saç problemleri olanlar için laternatif çözümler üzeretbilir.
Salatalık Kabızlığı Giderebilir: Salatalıkda kalori miktarı çok düşüktür ve 100 gram başına kalori sadece 15 gram içerir. Salatalığın günlük tüketimi, kronik kabızlık için bir çare olarak kabul edilebilir.
Bunun yanında salatalığını yüksek miktarda lif içermesi kabızlığın giderilmesini sağlayan diğer bir önemli faktördür. Bu özelliği ayrıca bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktaıdr.
Salatalığın Sindirim Sistemine Faydaları: Salatalık idrar torbası ve böbrek sağlığı için önemli bir şifa kaynağıdır. Salata bol miktarda su içerdiği için idrarı teşvik eder ve böbrek sağlığını korur. Düzenli olarak salatalık tüketimi böbrek taşı oluşması riskini azaltabilir.
Salatalık ve salatalık suyu aynı zamanda içerdiği asitler itibari ile mide sağlığı için de önemlidir. Ayrıca lifler mide sağlığı için faydalıdır, mide içi duvarların güçlenmesine yardımcı olur. Salatalığın içerdiği protein sindirimi kolaylaştırır.
Salatalık tohumları ise özellikle bağırsak solucanlarının dökülmesinde önemli rol üstlenirler. Bunun yanında salatalık tohumları burun ve boğaz mukozalarının sağlığını korur.
Salatalık Yaşlanmayı Yavaşlatır: Salatalık B karoten, A-karoten açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu maddeler özellikle yaşlanmaya neden olan unsurları ve serbest radikallerin ortadan kaldırılması için vücudun gereksinim duyduğu en önemli maddelerden birisidir.
Salatalığın Sağlık Açısından Diğer Faydaları: Salatalık düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısndan bir çok faydası vardır, bunları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün;
Salatalığın anti kanser özelliği vardır, kanser hcürelerinin yayılma hızını düşürür. Aynı zamanda kan hücreleri için faydalıdır. Pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır.
Salatalık kötü nefes kokusunu giderir ve aynı zamanda diş sağlığını korur. Zayıf diş etlerini güçlendirir.
Beyin ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır, baş ağrısını giderebilir.
Kan basıncı sorunlarını giderebilir, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olabilir.
Salatalık kemik sağlığını koruru ve güçlü bir iskelet yapısı için önemli bir besin kaynağıdır.İçerdiği K vitamini kemik sağlığı için hayati önem taşımaktadır.
Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bakır açısından zengin olan salatalık beyin sağlığını korur.
Salatalık aynı zamanda etkili bir antioksidan olduğundan dolayı metabolizmayı ve savunma sistemini desteklediği için hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Salatalık Suyunun FaydalarıSalatalık Suyunun Faydaları:
Salatalık suyu önemli miktarda demir içerdiği için sinir sistemi, kemik ve kan sağlığı için çok faydalıdır. Kırmızı kan hücrelerini görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarına yardımcı olarak vücutta dolaşımı ve oksijen alımını kolaylaştırmaya ciddi anlamda katkıda bulunabilir. Bu aynı zamanda kalp sağlığı için önemlidir.
Salatalık suyu özellikle cilt ve saç bakımı için önemlidir, cildin nemlenmesine, temizlenmesine yardımcı olur.
Salatalık suyu kemik sağlığını korur, kırılma eğilimi olan tırnaklarda bu sorunu ortadan kaldırır.
Demir eksikliğinin neden olduğu hastalıklara yakalanma riskini azaltan salatalık suyu aynı zamanda kansızlık sorunlarına iyi gelir.
Salatalık suyu kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kabızlığı giderene salatalık suyu aynı zamanda sindirim sistemi için faydalıdır.
Salatalığın Zararları: Salatalık besin olarak tüketildiği zaman genelde sağlık açısından bir risk teşkil temze. Tıbbi amaçlı tüketilidğinde bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle ilaçlı tedavi gören bazı hastalarda yan etkilere neden olabilmektedir.
Alerjiye karşı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilmektedir.
Hazımsızlığı ortadan kaldırabilen salatalık gastrit sorunu olan kişilerde aksine gatsriti tetikleyebilir veya ağrılara neden olabilir.
Aşırı tüketime bağlı olarak salatalık saç dökülmesine neden olabilir.

Tavsiyeler

Organik salatalık tüketimi aşırıya kaçılmadığı sürece sağlık açısından faydalıdır ve bir çok hastalıktan koruryucu özelliği vardır.
Fakat son yıllarda GDO’lu salatıkların ne kadar sağlıklı olduğu uzmanlar arasında tartışılmaktadır. Her ne kadar artık bulunması çok zor olsa da organik salatalık tüketmenizi öneririz. Hatta biraz daha ileri giderek mümkünse kendinizin yetiştirmesini öneririz.
Kaynak : http://birsifa.com/salataligin-faydalari.html

Hiç yorum yok: