27 Ekim 2016 Perşembe

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi). İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır. Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Bu nedenle Tip 1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet olarak da isimlendirilmektedir. Tip 2 diyabet ise insüline bağımlı olmayan ya da erişkin diyabeti olarak da adlandırılır.
En sık görülen form Tip 2 Diyabet olup ana sebepleri obezite ve yetersiz fiziksel aktivitedir. Uluslar arası Diyabet Federasyonu'nun tahminine göre dünyada 382 milyon yetişkin diyabet hastasıdır. Son 15 yıl içinde Türkiye'de diyabet hastası sayısı yaklaşık 3 katına çıkmış ve yapılan diğer bir çalışmada da bu dönemde yetişkin nüfusta diyabetin %90 oranında arttığı gözlemlenmiştir.
Tip 2 Diyabet Riski Ne Zaman Artar?
  • Ailesinde diyabetli olanlar,
  • Obezite (şişman kişiler),
  • 4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlar,
  • Stres altında yaşayan kişilerde diyabetin görülme riski daha yüksektir.
Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
  • Sık idrara çıkma,
  • Açlık hissi,
  • Çok su içme,
  • Cilt yaralarında geç iyileşme,
  • Ağız kuruluğu,
  • Sık sık enfeksiyon geçirme,
  • Kuru cilt
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi belirtiler Tip 2 Diyabette zamanla meydana gelmektedir. 
Tip 1 Diyabetin Olası Risk Faktörleri Nelerdir?
  • Aile bireylerinde Tip 1 diyabetli birey varlığı
  • Genetik bazı özellikler
  • Bazı virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar
  • Beslenme faktörleri
  • Stres risk faktörleri olarak sayılabilir. 
Tip 1 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
  • Ağız kuruluğu, susama
  • Çok ve sık idrar yapma
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sık ve aşırı acıkma
  • İstem dışı kilo kaybetme
  • Bulantı, kusma, karın ağrısı,
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma 
Gizli Şeker (Pre-diyabet) Nedir?
Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlanır. Diyabet Önleme Programına katılan pre-diyabetiklerin %11'inde diyabet gelişmiştir. Bazı çalışmalar pre-diyabetik çoğu kişide 10 yıl içinde Tip 2 diyabet geliştiğini saptamıştır. Yani Pre-diyabet Tip 2 diyabete adaylık durumudur.
Tip 1 Diyabet Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Tip 1 diyabetli kişilerin önerilen beslenme planı ve gıda seçeneklerine ile her gün aynı saatlerde yemek yemesi gerekmektedir. Diyabetlilere çeşitli besin öğelerinin bulunduğu yeterli ve dengeli bir beslenme planı sunulmaktadır. Besleyici değerleri yüksek, buna karşılık yağ ve enerji içerikleri ise düşük gıdalar daha çok tercih edilmelidir. Eğer tip 1 diyabet hastası iseniz, yediğiniz gıdalardaki karbonhidrat miktarlarını öğrenmeniz ve insülin dozajınızı buna göre ayarlamanız çok önemlidir.
  • Günde üç ana öğün ve üç ara öğün yiyerek beslenmek ana kuralınız olmalıdır.
  • Beslenme düzeninizin içeriğini de diyabet tedavi ekibinizde yer alan diyetisyeniniz ayarlayacaktır. 
Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diyabetli birey hayatı boyunca uygulayabileceği ideal bir beslenme programını uygulamalıdır. Bu şekilde kan şekerini normal sınırlarda tutabilir, ideal vücut ağırlığını koruyabilir, hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) ve hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) gibi komplikasyonları önleyebilir.
  • Bireysel özelliklerine göre yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak,
  • Uygun zamanlarda yemek yemek,
  • Besin çeşitliliği sağlamak,
  • Posalı besinleri tercih etmek,
  • Basit şekerleri(toz ve kesme şeker, bal, tatlı, meyve suyu) gibi besinleri diyetisyen kontrolünde tüketmek.
Diyabetin Akut Komplikasyonları Nelerdir?
  • Düşük kan şekeri (hipoglisemi): Kan şekeri fazla düştüğünde (çok fazla insülin, çok fazla egzersiz ya da yetersiz enerji alımı sonucu) kişi normal fonksiyonlarını yapamaz.
    Hioglisemi: Şekerli meyve suyu, kesme veya toz şeker almakla hızla düzelir.
  • Ketoasidoz: Diyabetik koma da denen ketoasidoz insülin yokluğuna bağlı ağır bir durumdur. Esas olarak sıklıkla tip 1 diyabetli kişilerde sık görülür.
  • Laktik asidoz: Laktik asidoz, vücutta laktik asit birikmesidir. Hücreler enerji olarak glukoz dışı yakıt kullandıklarında laktik asit yaparlar. Eğer çok fazla laktik asit vücutta kalırsa, denge bozulur ve kişi kendini rahatsız hissetmeye başlar. Daha az sıklıkta görülen bu durum, esas olarak tip 2 diyabetli kişileri etkiler.
  • Bakteriyel / fungal (mantar ) enfeksiyonlar: Diyabetli kişiler cilt ve tırnaklarda sık olmak üzere tüm organlarda bakteriyel ve fungal kaynaklı, enfeksiyonlara daha açık hastalardır.
 Diyabetin Kronik Komplikasyonları Nelerdir?
Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, büyük ve küçük damarları ve sinirleri tahrip eder. Tahribat hangi organda ise ona ait sorunlar görülür.
  • Kardiyovasküler hastalık
  • Retinopati (Gözlerin hasar görmesi)
  • Nefropati (Böbreklerin hasar görmesi)
  • Nöropati (Sinirlerin hasar görmesi)
  • Ayak komplikasyonları
  • İmpotans (Cinsel güçsüzlük)

Şekeri Düşüren Yiyecekler


Şeker hastasıysanız büyük ihtimalle hangi yiyeceklerin kan şekerini yükselttiğini, ne zaman karbonhidrat, protein ve lif tüketmeniz gerektiğini biliyorsunuzdur.
Şeker hastalığını kontrol altında tutabilmek için uygun beslenme programına bağlı kalmak 1. derecede önem taşır. Şeker hastası değilseniz, ancak kan şekerinin yüksek olması nedeniyle; sürekli susuzluk, aşırı iştah, görme sorunları, sık idrara çıkma gibi problemler yaşıyorsanız, şekeri düşürmek için bazı gıdalardan faydalanabilirsiniz.
Uzmanlar, şekeri seviyesindeki dalgalanmalara engel olmak için, düşük glisemik indeks seviyesine sahip, karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesini öneriyor.
Gıdaların “glisemik indeks – GI” seviyesi, kan şekerini direkt olarak etkileyen bir değerdir. Ayrıca bazı baharatlar, sağlıklı yağlar ve bitkiler yemeklere lezzet katmak ve şekeri düşürmek için kullanılabilir.

Şekeri Düşüren Besinler

Kan şekeri seviyesini sabit tutmak veya yavaş yükselmesini sağlamak için önerilen besinler, aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olarak fazla kiloların neden olduğu kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini azaltır.
Aşağıdaki listelenen “şekeri düşüren yiyecekler” tam liste değildir ve bu listedeki gıdalar kişinin sağlık durumuna göre değişebilir. Kan şekerini kontrol etmek için size en uygun beslenme programını bir uzmandan alabilirsiniz.
Keten Tohumu: Yüksek miktarda besin lifi ve sağlıklı yağ asidi içeren keten tohumu şekeri düşürmek için kullanılabilir. Keten tohumu aynı zamanda, sağlıklı yağ asitleri olan ve vücudun üretmediği pmhe-3 ve omega-6 yağ asitleri ile genel sağlığınıza katkıda bulunur.
Badem: Sağlıklı yağ ve protein bakımından zengin olan fındık metabolizmayı güçlendirerek, insülin direncinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle şeker hastalığı riskini azaltmak için günde 10-15 adet badem tüketilmesi önerilmektedir.
Tarçın: Kötü kolesterol olarak bilinen “düşük yoğunluklu kolesterol”ü düşürmek için etkili bir baharat olan tarçın aynı zamanda insülin etkisini taklit ederek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Düzenli olarak günde yarım çay kaşığı tarçın tüketmek kan şekeri seviyesini yaklaşık %20 oranında düşürür.
Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız tarçın kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın.
Tatlı Patates: Düşük glisemik indeks değerine sahip tatlı patates kan şekerini sabit tutan besinler arasında yer almaktadır. Tatlı patates yendiğinde kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun bir süre aynı seviyede kalmasını sağlayarak açlık hissi yaşanmasını engeller.
Limon ve Elma Sirkesi: Asitli limon ve elma sirkesi yüksek karbonhidratlı yemeklerle birlikte tüketildiğinde glisemik indekslerinin düşmesine yardımcı olur.
Eğer glisemik indeksi yüksek gıdalardan oluşan bir öğün yiyecekseniz aynı öğünde limon ve sirke tüketmek, yemek sonrası kan şekerinin aşırı yükselmesini engel olacaktır.

Glisemik İndeksi Düşük Bazı Gıdalar

Glisemik indeks, gıdaların tüketildikten sonra, kan şekerini ne kadar çabuk yükselttiğini gösteren bir “değer” listesidir.
Düşük GI değerine sahip gıdalar kan şekerini daha yavaş yükseltir, sağlıklı olarak kabul edilir ve kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek GI değerine sahip gıdalar sağlığa zararlı olmayabilir ancak kan şekerini aniden yükselterek özellikle şeker hassasiyeti bulunan kişilerde bazı sorunlara yol açabilir.
Örneğin; C vitamini bakımından zengin olan portakal suyunun vücuda pek çok faydası bulunmasına karşın, şekeri 1 kase yulaftan çok daha kısa sürede yükseltebilir. Bu, karbonhidratın türü ve besin lifi ile ilgilidir.
  • Az yağlı yoğurt
  • Soya sütü
  • Az yağlı süt
  • Müsli
  • Kepek
  • Çavdar
  • Buğday
  • Bezelye
  • Havuç
  • Patlıcan
  • Brokoli
  • Karnabahar
  • Lahana
  • Mantar
  • Domates
  • Biber
  • Marul
  • Yeşil fasulye
  • Soğan
  • Kiraz
  • Erik
  • Greyfurt
  • Şeftali
  • Elma
  • Armut
  • Kuru kayısı

Glisemik İndeksi Yüksek Bazı Gıdalar

Bu listede bulunan gıdalar, yendikten sonra kan şekerinin çabuk yükselmesine neden olduğu için şeker sorunu yaşayanlara önerilmemektedir.
  • Pirinç gevreği
  • Beyaz ekmek
  • Baget
  • Kabak
  • Karpuz
  • Kavun
  • Patates kızartması
  • Beyaz pirinç
  • Dondurma

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kan şekerini çabuk yükselten gıdalarla beslenmek, bir süre sonra vücudunuzun insüline karşı direnç kazanmasına ve dolayısıyla Tip 2 diyabete neden olabilir.
Tip 2 diyabet, eski adıyla “yetişkin diyabeti” günümüzde çocuklarda da görülmektedir. Ayrıca besin değeri düşük, basit karbonhidratlar glikoz depolanmasına yol açar ve bunun sonucu olarak öğrenme yeteneği azalabilir ve hafıza olumsuz yönde etkilenebilir.
Kan şekeriniz çabuk yükseliyorsa ve dengesiz beslendiğinizi düşünüyorsanız bir uzmana danışarak size uygun bir diyet programı konusunda yardım alabilirsiniz
Kaynaklar

26 Ekim 2016 Çarşamba

Kerevizin Faydaları


Kendine özgü aroması ve tadıyla, düşük kalorili sebzeler arasında oldukça popüler olan kereviz sadece lezzetiyle değil sağlığa faydalarıyla da ön plana çıkıyor.
Kerevizin faydaları arasında ilk sırada vitamini bakımından çok iyi bir kaynak olmasını sayabiliriz.
Ayrıca antioksidan özelliği  bulunan kereviz çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan “serbest radikallere” karşı vücudun direncini arttırıyor.
Diyet yapıyorsanız ve lezzetli bir atıştırmalık arıyorsanız kerevizi deneyebilirsiniz, çünkü 100 gram kereviz sadece 16 kalori içeriyor.
Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Maydanoz ve rezene ile aynı aileden (Umbelliferae) olan kereviz 40 cm’ye kadar uzayabilir. Ülkemizde genellikle kerevizin kök kısmı kullanılır ancak, sapı ve yaprakları da en az kök kısmı kadar besleyici ve sağlığa faydalıdır.
Yüksek Tansiyon: Eski zamanlardan günümüze yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilen kerevizin bu faydası son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir.
Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “phthalide” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Phthalide, aynı zamanda stres hormonu olan “catecholamine”nin üretiminin azalmasına yardımcı olarak, bu hormonun damarlarda neden olabileceği büzülmeyi önler.
Yapılan bazı araştırmalara göre, günde 4 adet kereviz sapı yemek kan basıncını ortalama %12 oranında düşürüyor.
Tabii eğer hipertansiyon hastasıysanız ve tansiyon ilacı kullanıyorsanız, düzenli olarak kereviz tüketmeye başlamadan önce, olası yan etkiler ve kerevizin kullandığınız ilaçla etkileşimi hakkında önce doktorunuzdan bilgi almanızı öneririm.
Kanser: Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kerevizde bol miktarda bulunan “apigenin ve luteolin” adlı flavonoidler, özellikle pankreas kanseri tedavisinde, kanserli hücrelerin üremesinin durdurulması ve tümörün küçülmesi için etkili olabilir.
Kerevizin bu etkisi, içerdiği flavonoidlerin güçlü antioksidan etkisine bağlanıyor. Bugüne kadar yapılan araştırmaların sayısı, kerevizin kanser tedavisinde kullanılmasını sağlayacak yeterlilikte değil ancak, uzmanlar gelecekte üretilecek kanser ilaçları için kerevizin bu özelliğinin umut verici olduğunu belirtiyorlar.
Kolesterol: Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre kereviz yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzeler arasında yer alıyor. Kerevizin yüksek kan basıncını düşürmeye yarayan bileşeni “phthalide”ın aynı zamanda kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda belirlenmiş.
Çalışmanın sonuç raporunda, günde 4 adet kereviz sapı yemenin kolesterolü %7 oranında düşürdüğünün altı çiziliyor.
Kerevizin kolesterolü düşürme etkisi New York Times gibi ciddi gazetelerde haber olmasına karşın bu faydasının kesinlik kazanması için aynı konuda yapılacak daha fazla sayıda bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Sindirim: Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir.
1 kase dilimlenmiş kereviz sapı günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %10’unu (1.6 gr) içerir. Günlük beslenmenize 2-3 adet kereviz sapı ekleyerek kabızlıktan korunabilirsiniz.
Ancak aniden, yüksek oranda besin lifi almak, hem mide kramplarına hem de ishale neden olabileceğinden tükettiğiniz kereviz sapı miktarını zaman içinde arttırmanız önerilir.
İdrar Söktürücü: Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir.
İltihaplı Hastalıklar: İltihaplı hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarının yayınlandığı “Inflammatory Research Journal”e göre kerevizde bulunan bazı flavonoidler iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı oluyor.
Bu özelliği ile kereviz, romatizma gibi iltihaplı hastalıkların belirtilerinin hafifletilmesi için tüketilebilecek sebzeler arasında gösteriliyor.
Kereviz'in Diğer Faydaları : 
Sakinleştirici: Uyku sorununuz varsa, geceleri yatmadan önce 1 bardak kereviz sapı suyu içerek uykuya geçişi kolaylaştırabilirsiniz. Kereviz suyu, sakinleştirici ve kasları rahatlatan etkisiyle uyku problemi olanlara önerilen sebzeler arasında yer almaktadır.
Adet Sancıları: Kereviz sapı ve kereviz suyu, kasları rahatlatıcı etkisiyle adet döneminde yaşanan sancıların ve krampların hafifletilmesi için tüketilebilir.
Alerji: Havuç ve zencefille karıştırılmış 1 bardak kereviz suyu öksürme, gözlerin yaşlanması, hapşırma gibi alerjinin belirtilerini hafifletebilir.
Kerevizin Besin Değeri
100 gram kereviz;
  • 16 kalori enerji
  • 2 gram besin lifi
  • 453 IU A vitamini (Günlük İhtiyacın %9’u)
  • 3.1 mg C vitamini (Günlük ihtiyacın %5’i)
  • 0.3 mg E vitamini (Günlük ihtiyacın %1’i)
  • 0.1 mg Riboflavin (Günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0.3 mg Niasin (Günlük ihtiyacın %2’si)
  • 0.1 mg B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 32.2 mcg K vitamini (Günlük ihtiyacın %40’ı)
  • 36.4 mcg Folat (Günlük ihtiyacın %9’u)
  • 40.4 mg kalsiyum (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 0.2 mg demir (Günlük ihtiyacın %1’i)
  • 11.1 mg magnezyum (Günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 24.2 mg fosfor (Günlük ihtiyacın %2’si)
  • 263 mg potasyum (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • 80.8 mg sodyum (Günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0.1 mg çinko (Günlük ihtiyacın %1’i)
  • 0.1 mg manganez (Günlük ihtiyacın %5’i)
  • 0.4 mcg selenyum (Günlük ihtiyacın %1’i) içerir.
Aynı miktarda kereviz 3.5 gram karbonhidrat, 1.8 gram şeker, 0.2 gram yağ, 79.8 mg omega 6 yağ asidi, 0.7 gram protein içermektedir.
Fazla Kereviz Yemenin Bir Zararı Var mı?
Evet, fazla kereviz yemenin bazı yan etkileri olabilir. Örneğin güçlü bir idrar söktürücü olduğu için vücudun gereğinden fazla su kaybetmesine yol açabilir. Günde 3 bardaktan fazla kereviz suyu içmek idrarla birlikte elektrolit kaybına neden olacağından halsizliğe yol açabilir.
Sindirim sistemi için kritik önemi bulunan besin lifinin kerevizde bol miktarda bulunduğundan söz etmiştim. Eğer günlük olarak almanız gereken besin lifi miktarını (20-35 gram arası) aşarsanız ishal, sindirim sorunları ve mide krampları yaşayabilirsiniz. Tekrar edeyim; 100 kereviz günlük besin lifi ihtiyacının %7’sini (2 gram) karşılar.
Yüksek oranda A vitamini içeren kerevizden fazla tüketmek A vitamini fazlalığına neden olabilir. Uzun süreli A vitamini fazlalığı (hypervitaminosis A) ise karaciğer ve sinir sisteminde bazı sorunlara neden olabilir.
Potasyum bakımından zengin olan kereviz fazla tüketildiğinde kanda potasyum miktarının aşırı derecede artışı olan “hiperkalemi”ye neden olabilir.
Kereviz merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için, anestezi kullanılacak herhangi bir cerrahi müdahaleden en az 2 hafta önce tüketilmesi bırakılmalıdır.
Son olarak kereviz suyu içmenin hamilelik ve emzirme döneminde ne gibi etkileri olduğu konusunda yeterli bilgi bulunmadığı için bu konuyu doktorunuza danışmanızı öneririm.
Kaynaklar







Yıldıray Çınar : Bir Yiğit Gurbete Gitse Videosu

Bir yiğit gurbete gitse
Gör başına neler gelir
Garip sılayı andıkça
Yaş gözüne dolar gelir

Bağrıma basarım taşlar
Akıttım gözümden yaşlar
Yavrusunu yitiren kuşlar
Yuvasına döner gelir

Evlerinin önü söğüt
Atalardan almış öğüt
Yarinden ayrılan yiğit
Sılasına döner gelir

Yöre : Kırıkkale
Kaynak kişi : Bahri İlhan

Derleyen : Yücel Paşmakçı

Özlem Özdil : Sürgün Videosu



Gideceğim Yerler Çok Uzak Gülüm 
Rüzgarlardan Bile Dost Olmaz 
Gideceğim Yerler Kapkara Zulüm 
Ne Kadar Çeksem Çilem Dolmaz 

Hislerimi Dizelere Yazan 
Kalemler Ağlasın Bana 
Kalpleri Aşk İle Yanan 
Sevenler Ağlasın Yar 

Gideceğim Sürgün Mecburdur Gülüm 
Sen Sormazsan Başka Soranım Olmaz 
Gideceğim Yerler Sonsuzdur Gülüm 
Sen Duymazsan Beni Duyan Olmaz 

Sevcan Orhan : Sakın Dağlar Gibi Yüceyim Deme Videosu


Sakın dağlar gibi yüceyim deme
Zaman gelir etrafın kar olur
Kış gelir yaz gelmez diye gam yeme
Her kışın sonunda bir bahar olur. Felek felek ....

Dağ odur ki üzerinde kar ola 
Bülbül odur ki ötüşünde zar ola 
Dost odur ki dar gününde yar ola 
Geniş günde düşman bile yar olur. Felek felek...

Reyhani iyilik yap o kalır destan
Bir günde toprağı verirler üstten
Varlığın kefendir evin kabristan
Nöbetçin iki taş bi mezar olur felek felek ....

Aşık Reyhani

25 Ekim 2016 Salı

Yıldıray Çınar : Aman Turnam Aman Ali misin Sen Videosu




AMAN TURNAM AMAN ALİ MİSİN SEN

Bende bu dünyaya geldim geleli
Bir ahdım var bir yar bulamadım
Yağmurunan yağdım yel ilen estim
Yanmış yüreğime kar bulamadım

Aman turnam aman Ali misin sen
Ali sevilmez mi de ah deli misin sen
Yoksa Hünkar Hacı Bektaş Veli misin sen


Şu karşıda duran durna ben olsam
Gözü gönlü doku yari ben olsam
Alem çiçek olsa arı ben olsam
Yar dilinden tatlı bal bulamazdım

Eylen durnam eylen bir sualim var
Eğer eylenmezsen intizarım var
Aman Kerbela’dan bana bir haber ver

Aman turnam aman Ali misin sen
Ali sevilmez mi ah deli misin sen
Yoksa Hünkar Hacı Bektaş Veli misin sen

Derleyen : Mahmut Erdal